Ahvenanmaa on mielenkiintoinen kohde lyhyen risteilymatkan päässä

Ahvenanmaa on mielenkiintoinen kohde lyhyen risteilymatkan päässä

Perustietoa Ahvenanmaasta

4043-aland1-jpgSuomeen kuuluva Ahvenanmaa on maakunta, jonka virallinen kieli on ruotsi ja jolla on sekä oma itsehallintonsa että lippunsa, samoin kuin autojen rekisterikilvet, postimerkit ja internetin maatunnukset. Ainoa Ahvenanmaan kaupunki on vuonna 1861 perustettu Maarianhamina.

Ahvenanmaa vierailukohteena

Turusta on Ahvenanmaalle lyhyt laivamatka, joten matka sujuu leppoisasti myös lasten kanssa. Ahvenanmaa houkuttelee matkailijoita kauniilla luonnollaan, jolle on ominaista koskemattomaksi jäänyt saaristo sekä silokalliot, jotka ovat hioutuneet vuosien saatossa kauniilla tavalla. Rapakivigraniitti luo kallioille upean punaiseen vivahtavan värin. Erityisesti pyöräilijät suosivat Ahvenanmaata retkikohteena, mikä ei olekaan ihme, sillä Ahvenanmaa tarjoaa pyöräilijöille kauniita vaihtelevia reittejä upean luonnon keskellä. Saarimaailma käsittää useita tuhansia saaria ja luotoja ja Ahvenanmaa viehättääkin vierailijoita, jotka nauttivat meren läheisyydestä. Myös säätä voidaan ehkä hieman yllättäen pitää Ahvenanmaan matkailuvalttina; se on nimittäin touko-elokuun aikana aurinkoisin paikka Pohjoismaissa, minkä lisäksi Ahvenanmaan ilmasto on leuto eroten siten Manner-Suomen ilmastosta.

Juhannuksen viettotavat värikkäine juhannussalkoineen houkuttelevat matkailijoita tutustumaan näihin tapoihin ja punaisina kohoavat vanhanaikaiset tuulimyllyt luovat alueelle ihan omanlaisensa tunnelman. Karlsgårdenin kotiseutumuseo on alueen historiasta kiinnostuneelle matkailijalle mielenkiintoinen tutustumiskohde, jonka alueelta löytyy esimerkiksi vanha paikallinen talonpoikaistila. Vierailu tilalla antaa mahdollisuuden tutustua talonpoikien elämään 1800-luvulla.

Golfkentät tarjoavat matkailijoille mahdollisuuden viettää mukavia hetkiä viheriöillä taitojaan mitellen. Lajia voi harrastaa Ahvenanmaalla toukokuusta lokakuuhun. Kentät sijaitsevat kauniin luonnon keskellä, mikä luo niille ihan omanlaisensa tunnelman ja kenttätyyppien erilaisuus tarjoaa peliin juuri sopivasti haasteita. Golfin ja polkupyöräilyn lisäksi Ahvenanmaa tarjoaa upeat puitteet esimerkiksi moottoripyöräilyn, melonnan, vaelluksen, purjehduksen sekä urheilukalastuksen harrastajille. Museoita on tarjolla moneen makuun ja osa niistä sopii erinomaisesti myös lapsiperheiden vierailukohteiksi.

Majoituspalveluiden tarjonta on Ahvenanmaalla laaja ja majoitusvaihtoehtoja löytyy moneen tarpeeseen sekä monenlaisiin budjetteihin sopivina – tarjolla on niin hotelleja, mökkejä, mökkikyliä, aamiaismajoitusta, vieraskoteja, retkeilymajoja, yöpymismökkejä, leirintäalueita, vierassatamia sekä B&B-majoitusta. Myös liikuntarajoitteisille matkailijoille on tarjolla sopivia majoituspalveluja.

Paikallisen ruuan erikoisuuksia ovat friteerattu rakkolevä, käsintehty vuohenjuusto, viinirypälehyytelö sekä ilmakuivaten valmistettu liha. Ruuanlaitossa korostuvat innovatiivisuus sekä uusien asioiden kokeilu.